Slachtoffers bangalijsten krijgen ondersteuning vanuit nieuwe stichting

De ouders van wie de dochters met naam en telefoonnummer op de Utrechtse ‘bangalijsten’ terechtkwamen, hebben een stichting opgezet. Stichting Stop Bangalijsten wil de belangen van slachtoffers van (online) grensoverschrijdend gedrag bewaken. Ook willen ze binnen het studentenleven een cultuurverandering tot stand brengen. Dat meldt RTL Nieuws.

Studentes werden op de bangalijst van maar beoordeeld op hun uiterlijk en seksuele handelingen. Leden van het Utrechtsch Studenten Corps hadden de lijst opgesteld. Een tweede bangalijst volgde enkele weken later. Wie deze lijst heeft gemaakt is nog onduidelijk.

Gedragscode 

Bijna vijftig studentenverenigingen ondertekenden vorige week een gedragscode waarin staat dat ze grensoverschrijdend gedrag moeten tegengaan. Volgens Ina Brouwer, de advocaat van het bestuur van de stichting, is die gedragscode niet goed genoeg. In de gedragscode staat namelijk niet wat er gebeurt als men de code overtreedt en het is niet duidelijk wat precies onder een overtreding valt.

Studentenverenigingen, hogescholen en universiteiten moeten nieuwe studenten verplichten om de gedragscode te ondertekenen, zo stelt de stichting. Dat zou moeten gebeuren voordat de studie begint. Niet de universiteit of hogeschool, maar de student zelf zou dan zelf zijn of haar handtekening onder de code zetten.

Een bangalijst is een ernstige vorm van grensoverschrijdend gedrag. Dat staat op de gedragscode van de stichting. Niet op de gedragscode waar de studentenverenigingen hun handtekening onder hebben gezet. Studenten die een bangalijst maken kunnen weggestuurd worden van de opleiding. Ook een schorsing valt onder de mogelijkheden.

Bangalijsten in Utrecht 

De meest recente bangalijsten komen uit Utrecht. Vandaar dat er eerst naar die gemeente wordt gekeken. De hogeschool en de universiteit aldaar hebben al gesprekken gehad met de stichting. Bij het Leidsche Rijn College, ook uit Utrecht, kwam er twee weken geleden ook een bangalijst naar buiten. De school heeft inmiddels aangifte gedaan.

Bestuur stichting 

Het bestuur van de stichting bestaat uit journaliste Milou Deelen (zelf werd slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag toen ze lid was van studentenvereniging Vindicat in Groningen) en ouders Mark van Casteren en Marjet Oude Sogtoen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk