Logo_eindhoven_lok_ihc

Het Integraal Huisvestings Plan onderwijs (IHP) kan voor de eerstkomende vier jaar – mits de gemeenteraad daar op 15 december 2015 mee instemt – worden uitgevoerd. Het college van B&W Eindhoven heeft samen met de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs (PO en VO) een voorstel ontwikkeld voor een omvangrijk investeringsprogramma in transformatie en nieuwbouw van scholen in Eindhoven. De extra financiering is voor een groot deel vrijgemaakt uit een forse aanslag op de gemeentelijke middelen, waarbij de precieze uitwerking nog gestalte moet krijgen. Ook het PO en VO dragen voor een deel bij. De gemeente en de scholen leggen de gemaakte afspraken vast in nieuwe samenwerkingsovereenkomsten.

Uitvoeringsprogramma
Het uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar bestaat onder andere uit de realisering van drie nieuwe basisscholen in de Achtse Barrier en een aantal knelpunten in andere wijken worden opgelost. De huisvesting van een groot aantal scholen in het VO wordt verbeterd.  Het Frits Philips lyceum-mavo en het Stedelijk College Henegouwenlaan krijgen een nieuwe school. Daarnaast worden een aantal bestaande scholen grondig gerenoveerd, te weten het Van Maerlant Lyceum, het Lorentz Casimir Lyceum, het Helder/Antoon Schellens, het Sint Joris College, en het Novalis College. Ten behoeve van de locatie Rachmaninowlaan van het Christiaan Huygens College is een transformatie van het pand van het St. Lucas beoogd.

Doorbraak
In juli 2014 bereikten de gemeente Eindhoven samen met het PO en VO een akkoord over het IHP. Dit plan zorgde voor een doorbraak in de onderwijshuisvesting, doordat door gezamenlijk gebruik en co-creatie leegstand uitblijft en gebouwen beter benut kunnen worden. Een forse bezuiniging van 80 miljoen euro op een rijksbijdrage van 175 miljoen leidde tot een moeilijke zoektocht van 1,5 jaar waarin de uitvoering van het IHP stil lag. Met dit voorstel, waarbij de gemeente gezamenlijk met de schoolbesturen een oplossing biedt, kan het IHP alsnog doorgang vinden. 

Perspectief
Wethouder Jannie Visscher: “Het was een zware bevalling om de financiering voor het IHP rond te krijgen. Alleen dankzij een enorme gezamenlijke inspanning en forse ingrepen in de gemeentelijke begroting hebben we een oplossing kunnen vinden. Indien de gemeenteraad er mee akkoord gaat dat wij voor het IHP een forse claim leggen op de begroting, kunnen we de komende vier jaar bijna de helft van de  hele IHP in gang zetten. Een resultaat waar ik enorm blij mee ben, omdat het uiteindelijk gaat om het bieden van omstandigheden waarin goed onderwijs kan gedijen.”

Carla van den Heijkant, voorzitter CvB SKPO Eindhoven: “Ik ben er blij mee dat er eindelijk weer perspectief komt. De ontwikkelingen hebben te lang stil gestaan. Ik ben blij dat het college inziet dat het van groot maatschappelijk belang is dat er geïnvesteerd wordt in kinderen en in goede huisvesting voor hen. Kinderen zijn onze toekomst en zij verdienen het om in goede en gezonde gebouwen te zitten.”

Martin van den Berg, voorzitter CvB SECVO: “Wij zijn blij dat met dit raadsvoorstel nu snel uitvoering gegeven kan worden aan onze ambities om modern en uitdagend onderwijs te geven in voor de leerlingen geschikte en aansprekende scholen.”